Rumeni muškat

muskat rumeni vino gadova pec pavlovic damjanRumeni muškat je sorta, ki prihaja iz Male Azije in je ena najstarejših sort plemenite vinske trte. Menda je prav rumeni muškat sorta, ki jo je Noe vzel na svojo barko.

V Slovenskih vinogradih jo omenjajo že nekateri najstarejši zapisi. Grof Breckerfeld s Starega gradu pri Otočcu ga v svojem poročilu iz leta 1780 navaja kot eno od sort v dolenjskih vinogradih. Trta rodi srednje bogato in ima zelo dolgo vegetacijsko dobo ter je občutljiva na pozebe in glivične bolezni. Grozdje je srednje velikosti z debelejšimi jagodami zlato rumene barve.

Vino je visoko kakovostno in v svoji cvetici zelo bogato. Je dovršen, eleganten, odlikuje ga muškatna nota z vonjem po limonini lupini. Navdušil bo vse poznavalce in ljubitelje različnih vin. Ostanka sladkorja je ravno toliko, kot je potrebno, da se z ostalimi sestavinami v vinu zlije v prijetno sozvočje.

Poleg rumenega muškata se najbolj poda sadje in sladice, še posebej dobro pa se ujema z jagodami ali z raznimi jedmi iz belega mesa.